- Home/
- Kapper en Maatschappij/
- Zomer 2023/
- Glitter, glamour, daklozen en gevangenen
Glitter, glamour, daklozen en gevangenen
Beau van Erven Dorens over de maatschappelijke Kracht van Kappers.
Op 14 mei werden de Coiffure Awards uitgereikt en won Ria Dierking de ANKO Ondernemers Award 2023. Tijdens dit prachtige event was er dus alle aandacht voor het uitmuntende vakmanschap en ondernemerschap van de winnaars. Maar de ANKO vroeg tijdens deze avond vol glitter en glamour ook aandacht voor een andere kant van het kappersvak…
Kappers hebben grote impact op onze samenleving. Een impact die veel verder gaat dan het knippen en stylen van haar. Ze hebben impact op de economie, vervullen een sociale rol, fungeren regelmatig als poortwachter en doorverwijzer bij het signaleren van aandoeningen aan de hoofdhuid, maar ook bij zaken als depressie, verwaarlozing of huiselijk geweld.
Zelfvertrouwen, ook voor kwetsbaren
Ook in de zorg zijn kappers onmisbaar. In zorgcentra ontlasten zij medewerkers en dragen bij aan de waardigheid van bewoners voor wie zelfzorg onmogelijk is geworden. In gevangenissen wordt het faciliteren van kappersbezoek zelfs gezien als onderdeel van de zorgplicht van de overheid. Kortom: de impact en maatschappelijke betrokkenheid van kappers is enorm. Zij geven zelfvertrouwen aan iedereen die dat nodig heeft, ook de meest kwetsbaren in onze maatschappij.
Om deze maatschappelijke Kracht van Kappers te onderstrepen was er tijdens het Coiffure Award gala een expositie te zien over kappers die deze bijzondere impact als geen ander belichamen. Zo knippen Garrick en Hanoch dak- en thuislozen en knipt Saskia in een gevangenis. De ANKO had deze geweldige kappers ook uitgenodigd om bij het Coiffure Award gala aanwezig te zijn en presentator Beau van Erven Dorens ging met hen in gesprek over het belang van hun werk.
Gevoel van eigenwaarde
Beau: “Saskia, Garrick en Hanoch doen geweldig goed en belangrijk werk! Een kapper doet immers zoveel meer dan knippen alleen. Ze bieden een luisterend oor en persoonlijke aandacht. Daar heeft iedereen behoefte aan, maar het is op straat of in een inrichting een schaars goed. Wat mij betreft kunnen ze niet vaak genoeg langskomen. Ik vind het ook terecht dat de overheid de kosten van een kappersbezoek eens in de zes weken vergoed voor gedetineerden. Er verzorgd uitzien, is goed voor je gevoel van eigenwaarde. Dat heb je hard nodig om op een dag weer mee te kunnen doen in de maatschappij.”
Beau heeft door zijn programma’s Beau Five Days Inside, The Rotterdam Project en The Amsterdam Project een kijkje kunnen nemen in het leven van zowel gedetineerden als daklozen. Hij heeft gezien hoe belangrijk een verzorgd kapsel voor hen kan zijn. “Voor de een is het belangrijker dan voor de ander, maar ook als het je zelf weinig kan schelen, helpt het natuurlijk altijd om er een beetje prettig uit te zien.” Dat geldt overigens ook voor Beau zelf. “Waar zou ik zijn zonder mijn haar?!”
Benieuwd naar de verhalen van Saskia, Garrick en Hanoch en andere maatschappelijk betrokken kappers? Je leest ze via deze link.