Bijna 50 jaar inzet van de ANKO

Voortdurende_strijd_btw-tarief_inzet_ANKO

De ANKO strijdt al bijna vijftig jaar voor het verkrijgen en behouden van een laag btw-tarief op kappersdiensten. Dit dossier is een rode draad in de belangenbehartiging en heeft in de loop der jaren verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Van succesvolle lobbyresultaten tot afgewende, nieuwe dreigingen: de ANKO blijft zich onvermoeibaar inzetten voor het behoud van het lage btw-tarief voor de gehele branche. Vroeger, en nu nog steeds.

1975 – 2000 Het grote succes

De strijd begint in 1975 met duizenden brieven naar politici en demonstrerende kappers op het Binnenhof. In de jaren tachtig en negentig zette de ANKO zich in voor een verlaging van het btw-tarief op kappersdiensten. Na intensieve lobbyinspanningen mocht in 2000 het lage btw-tarief van 6 procent op kappersdiensten op experimentele basis worden toegepast. Samen met andere arbeidsintensieve branches had de ANKO op dat moment succesvol aangetoond dat de btw-verlaging de werkgelegenheid voor vakmensen positief zou gaan beïnvloeden en dat ook zwartwerken beperkt zou worden. Het mogen toepassen van het lage tarief werd gezien als een belangrijke erkenning van de maatschappelijke waarde en het arbeidsintensieve karakter van de kappersbranche. De verlaging bood ondernemers meer financiële ruimte en zorgde voor een stabielere markt.

2000 – 2018 Dreigingen en behoud van het lage tarief

In de daaropvolgende jaren lag de toepassing van het lage tarief regelmatig onder vuur om uiteenlopende redenen. De ANKO bleef al die tijd alert en voerde voortdurend overleg met beleidsmakers op verschillende niveaus om het grote belang van de toepassing van het lage tarief onderbouwd te benadrukken. In 2012 dreigde het kabinet-Rutte II het lage btw-tarief af te schaffen, maar dankzij een sterke lobby bleef de kappersbranche buiten schot. Een nieuwe meer dan serieuze dreiging volgde in 2018 toen de regering besloot het lage btw-tarief te willen verhogen van 6 procent naar 9 procent. Ondanks een intensieve strijd van de ANKO werd deze verhoging doorgevoerd per 1 januari 2019. Gelukkig bleef het lage tarief op kappersdiensten behouden. Het arbeidsintensieve karakter van de kappersbranche werd hiermee blijvend erkend.

2019 – 2021 Invoering van het verhoogde lage btw-tarief en corona-uitbraak

In 2019 werd ook op kappersdiensten het btw- tarief naar 9 procent verhoogd. De ANKO bracht de effecten hiervan in kaart en benadrukte de link tussen de btw-verhoging, de toenemende regeldruk en de negatieve gevolgen voor een gelijk speelveld in de kappersbranche. De contacten met politiek en ambtelijk Den Haag werden verder versterkt en het belang van het lage btw-tarief werd nog scherper met cijfers onderbouwd. Toen in februari 2020 de coronacrisis uitbrak, verdween de dreiging van een verdere btw-verhoging tijdelijk van de politieke agenda. De ANKO verlegde haar focus naar het beperken van de schade voor de kappersbranche door de pandemie, maar bleef alert op schadelijke ontwikkelingen rondom het btw-tarief.

2022 Herijking na corona en nieuwe bedreigingen

Na de coronaperiode maakte de ANKO de balans op en intensiveerde de inzet om het lage btw-tarief te behouden. De data ter onderbouwing van de maatschappelijke en economische voordelen van het lage btw-tarief werden geactualiseerd en scherper neergezet. Dit bleek noodzakelijk, want op Prinsjesdag 2022 kondigde de regering aan het belastingsysteem te willen vereenvoudigen en te starten met een onderzoek naar de effectiviteit en efficiency van fiscale regelingen, waaronder het lage btw-tarief op arbeidsintensieve diensten. De ANKO voorzag Kamerleden van input voor debatten en voerde gesprekken met Haagse stakeholders. In december sprak de ANKO met het onderzoeksbureau dat in opdracht van de regering de doelmatigheid en doeltreffendheid van alle lage btw-tarieven evalueerde.

2023 Negatieve evaluatie en versterkte lobby

In april 2023 presenteerde staatssecretaris Van Rij namens de regering zijn rapport ‘Evaluatie van het verlaagde btw-tarief’ aan de Tweede Kamer. Ondanks de inspanningen van de ANKO bevatte het rapport negatieve conclusies over het lage btw-tarief op kappersdiensten. Er werd gesteld dat de regeling de overheid veel geld kost zonder voldoende bij te dragen aan werkgelegenheid en inkomensondersteuning. De ANKO intensiveerde haar lobbyactiviteiten door deelname aan internetconsultaties, gesprekken met Kamerleden, gesprekken met het ministerie van Financiën en samenwerkingen met collega-brancheorganisaties en MKB-Nederland. Daarnaast werd opnieuw gesproken met het onderzoeksbureau. Dat stelde dat de toepassing van het lage tarief op vele diensten en producten de overheid veel geld kost en onvoldoende zou bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid en het ondersteunen van de lagere inkomensklassen en bepaalde bedrijfstakken. De ANKO heeft deze bevindingen op basis van eigen inzichten en onderzoeksdata weerlegd. Niet lang hierna viel het kabinet en was de dreiging voorlopig weer van de baan.

2024 Onverwachte dreigingen en intensieve lobby

Waar werd verwacht dat staatssecretaris Van Rij namens de regering zou doorgaan met een herziening van het fiscale stelsel door de aanbevelingen uit het genoemde evaluatierapport te implementeren en lage btw-tarieven af te schaffen, werd de ANKO in maart 2024 onaangenaam verrast door uitgelekte plannen van de regering. Hierin was opgenomen om via een verhoging van onder andere het lage btw-tarief grote bedrijven aan Nederland te blijven binden. Met deze verhoging konden bepaalde (fiscale) regelingen voor deze bedrijven overeind blijven. De ANKO reageerde direct door Kamerleden, informateurs, formerende partijen en bewindspersonen persoonlijk te benaderen en intensieve contacten te onderhouden met MKB-Nederland en andere getroffen branches.

Ook werd opnieuw gesproken met het ministerie van Financiën over de gehanteerde cijfers in het eerdergenoemde onderzoek van Van Rij rondom de kosten en opbrengsten van het lage btw-tarief op kappersdiensten. Dit gesprek leidde – zo zou later blijken – in 2025 tot een significante herziening van deze cijfers. Een unieke situatie en te danken aan jarenlange investeringen in periodieke updates van data door de ANKO.

Dankzij de inzet van de ANKO werd in het Belastingplan 2025 géén verhoging van het lage btw-tarief op kappersdiensten opgenomen. Dit ondanks een begrotingstekort van 1,3 miljard euro voor 2026, ontstaan door het terugdraaien van btw-verhogingen op cultuur, boeken en sport. Omdat dit tekort ‘binnen de btw’ moest worden opgelost, bleef de dreiging voor de kappersbranche bestaan.

2025 Voortdurende inzet voor behoud van het lage btw-tarief

Volgens beproefd recept voorzag de ANKO begin 2025 Kamerleden van relevante input voor debatten waarin naar oplossingen werd gezocht om het gat van 1,3 miljard te dichten. Er werden gesprekken gevoerd met de woordvoerders van Financiën en samengewerkt met MKB-Nederland om te voorkomen dat de kappersbranche opnieuw de dupe zou worden. De eerste debatten in 2025 pakten goed uit, omdat er geen meerderheid bleek te zijn voor een verhoging van het lage btw-tarief om het begrotingstekort te dichten. Toch blijft het spannend, omdat in de Voorjaarsnota die eind april verschijnt een oplossing moet worden gevonden voor het tekort van 1,3 miljard euro voor 2026. De ANKO blijft daarom intensief lobbyen en gesprekken voeren met beleidsmakers en politici om te zorgen dat het lage btw-tarief wordt behouden.

Strijd gaat door

Het is overduidelijk dat de dreiging van een verhoging van het lage btw-tarief op kappersdiensten continu aanwezig is, zoals blijkt uit de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. De ANKO blijft zich onverminderd inzetten voor de belangen van de kappersbranche.

Krachtige kappersstem van groot belang

Een sterke en invloedrijke ANKO is alleen mogelijk dankzij de steun van voldoende leden. Het is dankzij hen dat de ANKO al die jaren een succesvolle lobby voor het lage btw-tarief heeft kunnen voeren. Kappers die nog geen lid zijn, profiteren structureel van de inspanningen van de ANKO zonder hieraan bij te dragen. Het is tijd dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen en lid worden. Samen staan we sterker in de strijd voor het behoud van het lage btw-tarief.