De ANKO is altijd in beweging, want stilstand is achteruitgang. Door up-to-date & on the move te blijven, probeert de vereniging alle leden zo goed mogelijk te ondersteunen in de dynamiek van hun bedrijfsvoering. En daarom hebben we in juni een grote ‘move’ gemaakt van Huizen naar Hilversum, naar ons nieuw ‘kappershuis’ waar jij natuurlijk van harte welkom bent! Deze nieuwe plek is compacter, efficiënter en biedt betere mogelijkheden en faciliteiten om leden van dienst te kunnen zijn, bijvoorbeeld met workshops en trainingen.

Het is krap op de arbeidsmarkt. Die zin heb je de afgelopen maanden ongetwijfeld ontelbare keren gelezen. En je wist vast al dat dit ook geldt voor de kappersbranche. Die krapte op landelijk niveau, daar kunnen we weinig aan doen. Maar kunnen we dan ook niets doen voor jouw salon en de kappersbranche? Tuurlijk wel! En met ‘we’ bedoelen we dan jijzelf én de ANKO!

1 Werven

Wat jij kunt doen

Personeel vinden is tegenwoordig geen gemakkelijke opgave. Grote kans dat je nul reacties krijgt op je reguliere vacatureplaatsing. Maak je geen zorgen, dat ligt niet aan jou. Het is gewoon tijd om out-of-the-box te gaan denken. Een paar ideeën:

  • Leerlingen of stagiairs zijn misschien nog onervaren, maar de investering wel waard. Want van wie kunnen jonge talenten het vak nou beter leren dan van jou? Zo creëer je teamleden die qua mentaliteit en vakmanschap écht bij jouw salon passen. En zolang ze nog niet volwaardig meedraaien, kun je hun klanten een aangepast tarief laten betalen.
  • Heb je je oud-medewerkers die de branche hebben verlaten al benaderd? Misschien missen ze het vak wel, maar zijn ze bang dat ze niet meer welkom zijn. Is een telefoontje waard, toch?
  • Zet je bestaande team in om nieuwe teamleden te werven. Misschien ben je zelfs bereid hen een bonus te geven als zij een nieuwe medewerker aandragen. Via via heeft iedereen een enorm netwerk!
  • Wil je meer tips? Internet is je beste vriend en onze website ankokapperszaken.nl is dat zeker. Heb je weleens ‘tips’ ingetypt in de zoekbalk? Aanrader!

Wat de ANKO doet

Het kappersvak is een prachtig ambacht en kappers zijn een van de gelukkigste beroepsgroepen die er zijn. Het is bovendien een vak dat je jong kunt leren, maar dat hoeft niet; ook zijinstromen is heel goed mogelijk. En dan is het ook nog eens een vak waar je veel in kwijt kan: je creativiteit, je sales-skills, je sociale persoonlijkheid en zelfs je zorgende vaardigheden.

Dit positieve karakter van onze branche vormt de basis voor een imagocampagne die de ANKO momenteel met diverse partners (ketens, leveranciers en opleidingen) in de branche ontwikkelt. Deze campagne wordt in het najaar gelanceerd met als doel meer mensen te laten kiezen voor het kappersvak.

2 Belonen

Wat jij kunt doen

Je medewerkers beloon je uiteraard met een passend salaris. De kappers cao geeft aan hoe hoog dat salaris minimaal moet zijn. Als je wilt en kunt, zou je ook boven cao-niveau kunnen belonen. Maar je kunt je medewerkers natuurlijk ook belonen met andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan workshops, trainingen of opleidingen. Ook een bonus- of provisiesysteem is een manier om iets extra’s te bieden en daarbij je medewerkers ook nog eens te stimuleren om zich te ontwikkelen. Deze methodes kosten natuurlijk geld en het is dan ook belangrijk dat je goed zicht hebt en houdt op je kosten. Een gezonde balans tussen kosten en inkomsten is essentieel voor een goed lopend bedrijf.

Als jij twijfelt of je wel écht goed inzicht hebt in je kosten – en of je iets extra’s voor je medewerkers kunt veroorloven – neem dan contact op met de ANKO. Onze ervaren adviseurs helpen je graag met de speciale kostprijstool. Dat kan vaak al binnen de twee uur gratis advies waar je als ANKO-lid jaarlijks recht op hebt!

Wat de ANKO doet

Vanaf 1 juli is de nieuwe kappers cao van kracht. De ANKO heeft hierover namens de werkgevers in de kappersbranche onderhandeld met vakbonden FNV Mooi en CNV Vakmensen. In het voorjaar van 2023 hebben zij met elkaar gesprekken gevoerd over hun wensen voor deze nieuwe cao.

Een van de belangrijkste conclusies was dat de salarissen in onze branche omhoog moesten. Hoewel dit natuurlijk de financiële lasten van werkgevers verhoogt, vond ook de ANKO dit noodzakelijk. Immers, als de salarissen in onze branche te veel achter blijven bij de salarissen in andere branches, kiest straks niemand meer voor het kappersvak en zullen ook huidige werknemers onze branche wellicht in de toekomst de rug toekeren. En dan wordt het vinden van medewerkers helemaal ingewikkeld! Daarom gaan de cao-lonen per 1 juli 2023 met 6 procent omhoog en per 1 februari 2024 nog eens met 3 procent.

Door periodiek een algemeen verbindende collectieve arbeidsovereenkomst (cao) af te spreken, zorgt de ANKO voor basisvoorwaarden waaraan alle werkgevers in de kappersbranche zich moeten houden.

3 Behouden

Wat jij kunt doen

Misschien wel belangrijker dan het vinden van nieuw personeel, is het behouden van je bestaande teamleden. Want in deze krappe arbeidsmarkt liggen de banen ook voor hen voor het oprapen. Dat betekent niet per se dat je hen een torenhoog salaris moet bieden. Veel mensen vinden andere zaken minstens zo belangrijk, maar dat kan per persoon verschillen. De een wil graag wat meer verantwoordelijkheid en betrokken worden bij het runnen van de salon. Een ander wil meer flexibele werktijden of staat te popelen om jouw social media-kanalen te managen. Weer een ander wil zich graag specialiseren in krullen of kleuren. Zoveel mensen, zoveel wensen, dus ga vooral in gesprek met jouw teamleden.

De manier hoe jij je rol als leidinggevende invult, is cruciaal voor het behoud van je medewerkers. Als je nog niet zoveel ervaring hebt als leidinggevende, is het volgen van de training Motiverend Leidinggeven bij de ANKO Academie écht een tip. Voor meer gevorderde leidinggevenden is er de vervolgtraining Motiverend Leidinggeven 2 en 3, want het kan altijd beter, toch? Kijk maar eens op anko.nl/academie.

En ten slotte: ook over leidinggeven is er veel inspiratie te vinden op deze site. Check hier! 

Wat de ANKO doet

Minister Adriaansens van Economische Zaken werkt – mede dankzij lobby van de ANKO – aan een plan om de regeldruk te verminderen. De ANKO houdt scherp in de gaten dat dat plan er ook echt komt en dat het hout snijdt. We vinden onder andere dat er geen werkgeversverplichtingen meer moeten zijn na één jaar ziekte, dat een deel van de arbo-verplichtingen geschrapt moet worden en dat de subsidie voor het begeleiden van leerling-kappers (bbl’ers) verhoogd moet worden. Ook moet het lage btw-tarief op kappersdiensten behouden blijven willen we dat de wig – het verschil tussen de loonkosten van de werkgever en het nettoloon van de medewerker – kleiner wordt.

De ANKO heeft over deze onderwerpen ook persoonlijk contact met politici. Zo voerden we kort voor het verschijnen van deze editie van ANKO Kapperszaken nog goede gesprekken met verschillende Kamerleden, zoals Thierry Aartsen (VVD) en Caroline van der Plas (BBB). Ook werken we nou samen met andere branches en MKB-Nederland om onze doelen te bereiken.

Onze boodschap is steeds deze: Ondernemende kappers zijn belangrijk voor Nederland en moeten meer ruimte krijgen om te ondernemen!