Help_twijfel_stoelen_moet_verhuizen_ANKO

Steeds meer saloneigenaren overwegen stoelenverhuur. Hoewel de absolute aantallen nog niet zo groot zijn, was er in 2021 een stijging van ruim 28 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het verhuren van stoelen kan een uitstekende manier zijn om de huisvestings- of loonkosten te drukken. Dat klinkt heel aantrekkelijk. Maar is dat ook zo? Twijfel je of je hieraan moet beginnen? Dit zijn de voor- en nadelen van stoelenverhuur.

Voordelen

Je betaalt geen loonkosten

Voor personeel in loondienst betaal je als werkgever loonkosten. Ook ben je verplicht om personeel door te betalen bij ziekte of vakanties. Als je stoelen verhuurt aan zelfstandige ondernemers, heb je deze kosten niet. De stoelhuurder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen financiƫle en sociale zekerheid.

Je kunt je aanbod diverser maken

Met stoelverhuur kun je je aanbod specialiseren en/of uitbreiden waardoor je een breder publiek kunt aantrekken. Zo kun je een stoel verhuren aan een haarwerker of gespecialiseerde krullenkapper. Of breid je diensten uit met een schoonheidsspecialist en een nagelstyliste. Elke stoelhuurder brengt zo zijn of haar eigen vaardigheden en klantenbestand mee.

Geen kosten voor training van ondernemers

Je hoeft geen tijd en geld te investeren in het trainen van de ondernemers. Je huurders zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Het is natuurlijk wel verstandig om jouw stoelhuurders te stimuleren om hun ondernemersvaardigheden en vaktechniek op peil te houden.

Nadelen

Verminderde controle over de werkomgeving

Als eigenaar van een salon heb je maar gedeeltelijk controle over de ondernemers die bij jou een stoel huren. Als je vast wilt houden aan jouw concept, zul je op zoek moeten naar huurders die daarbij passen. Afspraken over kwaliteit, producten, het merkbeeld en de service van de salon kun je wel vastleggen in jullie samenwerkingsovereenkomst.

Een conflict met een huurder kan geld kosten

De Belastingdienst beoordeelt de zelfstandigheid van de ondernemers. De schijn van een gezagsverhouding moet vermeden worden. Als die schijn er wel is, loop je als ondernemer namelijk een groot risico. Bij een conflict met jouw stoelhuurder zou de rechter dan de huur- en samenwerkingsovereenkomst kunnen aanmerken als arbeidscontract, met alle verplichtingen van dien voor jou. Het is dus essentieel dat je de juridische documenten goed op orde hebt.

Je bent afhankelijk van de omzet van individuele kappers

Als stoelverhuurder heb je er baat bij dat de zaken van jouw huurder goed lopen. Als de omzet van de huurder niet hoog genoeg is, dan kan hij/zij de huur niet meer betalen. Bij het selecteren van een stoelhuurder, moet je dus weten hoe groot zijn of haar klantenkring is en of het aanbod van de huurder aansluit bij jouw beoogde klanten. Daarnaast is het belangrijk om een huurprijs zo vast te stellen, dat jouw stoelhuurder ook een volwaardig inkomen overhoudt.

Zorg dat je weet waar je aan begint

Overweeg jij serieus om stoelen te gaan verhuren? Bereid je dan goed voor en volg de workshop Stoelverhuur van de ANKO Academie. Kijk voor inschrijving en nieuwe data op anko.nl/academie. En heb je vragen over stoelverhuur? Neem dan contact op met de ANKO Ledenservice!